Χ.ΜΗΤΡΟΓΙΑΝΝΗΣ - Ι.ΤΣΙΑΜΑΣ

Α.Β.Ε.Ε. ΥΑΛΟΠΙΝΑΚΩΝ

facebook-icontwitter-icongoogle-plus-iconlinkedin-icon

Θερμικά Σκλυρημέμοι Υαλοπίνακες( TEMPERED GLASS)

Χρησιμοποιείται εκεί όπου ο αέρας, το χιόνι, τα θερμικά φορτία ή οι κανονισμοί ασφαλείας δεν επιτρέπουν τη χρήση απλού γυαλιού με τις περιορισμένες μηχανικές αντοχές που διαθέτει. Ο tempered υαλοπίνακας έχει 5 φορές μεγαλύτερη αντίσταση στην πρόσκρουση, στην κάμψη, στις θερμικές τάσεις (αντέχει θερμοκρασία 250 οC και σε θερμοκρασιακές διαφορές 200 οC). Επίσης έχει ασφαλή τρόπο θραύσης σε πολύ μικρά μη αιχμηρά κομμάτια που δεν τραυματίζουν.

Η διαδικασία παραγωγής του περιλαμβάνει τη θέρμανση σε θερμοκρασία 600 οC και τη γρήγορη αλλά ελεγχόμενη ψύξη του, με φύσημα αέρα. Η επιφάνεια ψύχεται γρηγορότερα από το εσωτερικό του και αυτό έχει ως αποτέλεσμα στις επιφάνειες μόνιμες συμπιεστικές τάσεις, ενώ στο εσωτερικό τάσεις εφελκυσμού. Αυτή είναι η αιτία των ειδικών χαρακτηριστικών του.

Ένα σημαντικό πρόβλημα είναι το εμφανιζόμενο σε όλα τα γυαλιά «Έγκλεισμα Υδροθειικού Νικελίου», το οποίο στην περίπτωση των Τempered γυαλιών μπορεί να προκαλέσει αυτογενή θραύση. Η λύση για να αποφευχθεί το φαινόμενο αυτό είναι η θερμική εμβάπτιση του γυαλιού (Heat Soak Test). Εάν το γυαλί είναι ελαττωματικό θα σπάσει στην διάρκεια του τεστ.
Ειδάλλως, οι πιθανότητες να σπάσει μετά από χρόνο είναι σχεδόν ασήμαντες.
Επίσης η θερμική επεξεργασία επηρεάζει ελαφρά την επιπεδότητα του γυαλιού.

Οι θερμικά σκληρυμένοι υαλοπίνακες έχοντας πολύ μεγάλη θερμική αντοχή είναι η ιδανικότερη λύση για περιπτώσεις που έχουμε γυαλιά με μεγάλη απορροφητικότητα και άνιση κατανομή θερμότητας στην επιφάνεια του γυαλιού. Η άνιση κατανομή μπορεί να οφείλεται στο ότι το γυαλί είναι περιμετρικά καλυμμένο από την πατούρα, είτε σκιάζεται από φέροντα στοιχεία του κτιρίου, όπως δοκάρια, κολώνες, είτε σκιάζεται από εξωτερικά στοιχεία, όπως δένδρα, άλλα κτίρια, είτε από εσωτερικά στοιχεία, όπως περσίδες, κουρτίνες σε πολύ κοντινή απόσταση, είτε από στοιχεία επί της επιφάνειας όπως ταμπέλες, μεμβράνες.

Η χρήση υαλοπινάκων tempered βρίσκει εφαρμογή σε όλες τις γυάλινες κατασκευές : όψεις κτιρίων, γυάλινα σκέπαστρα, αίθρια, δάπεδα,βιτρίνες καταστημάτων, πόρτες εισόδου, πόρτες λουτρών και ντουζ, ράφια κλπ.